Ransomware is grootste cyberdreiging voor het mkb

Ransomware is grootste cyberdreiging voor het mkb

Uit het Global State of the Channel Ransomware Report rapport komt naar voren dat ransomware – kwaadwillende software die dreigt bedrijfsdata te versleutelen totdat losgeld wordt betaald – de belangrijkste cyberaanval blijft waar het mkb onder lijdt. Het rapport ondervroeg 2.400 managed service providers (MSP’s) die de IT-behoeften van bijna een half miljoen mkb-bedrijven wereldwijd ondersteunen. Daarnaast toont het rapport de grote impact aan, die deze aanvallen op bedrijven hebben.

“De nummer 1-fout die CEO’s van een mkb-bedrijf kunnen maken, is denken dat ze immuun zijn voor ransomwareaanvallen”, zegt Michael Drake, CEO van masterIT, een MSP in Memphis, Tennessee (VS), die klanten heeft geholpen data en applicaties te herstellen na ransomwareaanvallen.“ Ze denken dat ze voor hackers niets van waarde bezitten en dus is het hen de prijs voor degelijke bescherming van hun bedrijfsdata niet waard. Als er wel iets gebeurt, schrikken ze vervolgens van de hoge kosten die gepaard gaan met het weer werkend krijgen van de systemen.”

Hoewel de resultaten van het onderzoek al verontrustend zijn, komt daar nog eens bij dat de meeste bedrijven niet eens melding maken van de aanvallen. Uit het onderzoek blijkt dat minder dan een op de vier ransomwareaanvallen aan de autoriteiten wordt gemeld.

De belangrijkste punten uit het rapport:

  • Omzetverlies door downtime kan een klein bedrijf te gronde richten: de gemiddelde aanval is tien keer kostbaarder voor een bedrijf dan het losgeld zelf. Ransomwareaanvallen kosten een bedrijf gemiddeld 46.800 dollar, terwijl het gevraagde losgeld gemiddeld 4.300 dollar per aanval is.
  • Aanvallen komen regelmatig voor en nemen naar verwachting toe: meer dan 55 procent van de MSP’s gaf aan dat hun klanten in de eerste zes maanden van 2018 slachtoffer zijn geworden van een ransomwareaanval. 35 procent gaf aan dat klanten meerdere malen per dag zijn getroffen. 92 procent van de MSP’s voorspelt dat het aantal aanvallen door zal gaan tegen dezelfde of hogere losgeldsommen.
  • Antivirussoftwareoplossingen zijn niet effectief: 86 procent van de MSP’s rapporteerde dat ransomwareslachtoffers antivirussoftware hadden geïnstalleerd. Verder had 65 procent van de slachtoffers e-mail/spamfilters geïnstalleerd en 29 procent van de slachtoffers maakte gebruik van pop-upblockers die niet in staat waren ransomwareaanvallen te blokkeren.
  • Bedrijven die gebruikmaken van Apple-besturingssystemen, kunnen kwetsbaar zijn: vijf keer zoveel MSP’s rapporteerden dit jaar ransomwareaanvallen op macOS- en iOS-platformen.

Bron: Datto

Meer informatie of geïnteresseerd?