Ransomware, MKB-ers vaker slachtoffer

Ransomware, tot voor kort voornamelijk gericht op grote organisaties, komt nu ook naar MKB bedrijven. Het blijft een zeer winstgevende business voor cybercriminelen. Via zogenaamde botnets worden vrijwel kosteloos honderdduizenden of zelfs miljoenen e-mails de wereld ingestuurd met daarin een link. Wie op die link klikt, wordt direct besmet met een stuk software dat alle bestanden op de ICT apparatuur van een bedrijf of persoon versleuteld. Voor een bedrag, doorgaans in Bitcoins te betalen, biedt de crimineel de sleutel aan die alles weer in originele staat terugbrengt.

Voorbeeld uit de praktijk

Zo overkwam het een gerenomeerd accountantskantoor. Een simpele klik op een zorgvuldige mail die niet van echt is te onderscheiden en het ging mis. “Een van mijn medewerkers ontving van een van onze klanten een mail met een bijlage. Deze bijlage bevatte financieel gegevens en nieuwsgierig geworden werd deze mail geopend. De mail bleek van een cyber crimineel en het kwaad was geschiet.” Vertelt Dirk den Hartog.

Wat gebeurt er dan na die klik?

De, ongemerkt, gedownloade software versleuteld al uw bestanden. Daarna zijn alle gegevens op uw ICT-systemen niet langer toegankelijk. Uw klantenbestanden, uw administratie, personeelsgegevens, afspraken, instellingen, etc., etc. Dit heeft directe implicaties voor de bedrijfscontinuïteit en omzet. Als u in het recente verleden een ICT-storing heeft meegemaakt, weet u wat dit betekent voor de productiviteit. Wie op uw bedrijf is nog productief zonder pc? Wie kan nog een factuur opstellen en verzenden zonder ICT? Klanten benaderen?

Geen uitzondering

Het kan iedereen overkomen. Cybercriminelen worden steeds slimmer en geraffineerder. Ze maken gebruik van eenvoudige routines en zo slippen er dagelijks veel mails door die complete bedrijven lamleggen.

Oplossing!?

Geeft cyber criminelen geen kans en bescherm uw medewerkers met een goede netwerk security oplossing. Een virus scanner of een eenvoudige router helpt niet afdoende. Een oplossing zoals MKB Guard geeft een diepliggende al omvattende beveiliging tegen cyber criminaliteit. En dat al voor een bedrag van € 10 per medewerker per maand. Zelf ervaren hoe eenvoudig dit werkt?